Mooie ontwikkelingen Jeugdopleiding

Gepubliceerd op: 21-12-2017 19:53

Bij Quick Boys neemt de jeugdopleiding een zeer belangrijke plaats in. Dat geldt ook voor de seniorenteams Quick Boys 2 en 3 die worden gezien als verlengde van de opleiding: jeugdspelers worden er verder klaargestoomd voor Quick Boys 1.
De club investeert hier fors in en we vinden het dan ook goed om onze leden op regelmatige basis ook inhoudelijk te informeren over de stand van zaken. Dat gebeurt al op de Algemene Ledenvergadering maar we bereiken nog meer leden langs deze weg.

Quick Boys-jeugd speelt op steeds hoger niveau: twaalfde plek in Top 100 jeugdopleidingen 2017/2018
Pas geleden is door AmateurvoetbalEindhoven.nl weer de jaarlijkse Top 100 van opleidingen amateurjeugdvoetbal gepresenteerd. Een paar jaar geleden nam Quick Boys daarin plaats 25 in, inmiddels zijn we gestegen naar de 12e plek in het huidige voetbalseizoen. Zo’n ranking zegt natuurlijk niet alles over de kwaliteit van een jeugdopleiding maar brengt wel duidelijk in beeld op welk niveau de selectieteams van een amateurvoetbalvereniging actief zijn. Er wordt bekeken in welke klasse JO19-1, JO17-1, JO15-1 en JO13-1 spelen.

Voor Quick Boys is het verder belangrijk in hoeverre deze ranking tot stand is gekomen: met eigen spelers of met spelers die worden gehaald van buiten. De club heeft de afgelopen jaren de focus steeds meer gelegd op het spelen met eigen jeugd op een zo hogelijk mogelijk niveau. Er zijn in het VoetbalTechnischOpleidingsPlan (VTOP) duidelijke restricties gesteld aan het halen van jeugdspelers van buiten. Het Technisch Hart is verantwoordelijk voor de naleving daarvan. Quick Boys haalt natuurlijk ook spelers van buiten maar wel met als doel om onze eigen spelers beter te maken.

De steeds hogere ranking maar ook de nominatie voor de Rinus Michels Award voor beste amateur-jeugdopleiding enige tijd geleden is voor ons een indicatie dat we op de juiste manier de juiste doelen nastreven.
Hierna volgt een overzicht op welke niveau onze jeugdteams nu (december 2017) spelen:

jeugdopleiding_def

Dirk Kuyt Voetbalschool (DKVS) constateert sterke stijging niveau jeugdspelers
Bij de DKVS krijgen de spelers training in techniek, nog altijd de basis van het voetbal.
Hoofdtrainer Arjen van der Werf ziet een explosieve stijging van het niveau. Momenteel hebben we een groot aantal zeer talentvolle jeugdspelers. Zoveel zelfs dat overwogen wordt om de DKVS-trainingen weer op te splitsen: voor toptalenten en voor talenten. Talenten worden immers beter door met elkaar te trainen en te spelen. Kortom: een luxe probleem van de DKVS. Dat geldt overigens ook voor de hoeveelheid spelers bij de DKVS. Iedereen moet voldoende aandacht krijgen van de techniektrainers en bij grote aantallen komt dat in gevaar. Gert Aandewiel zal als hoofd van de DKVS op afzienbare termijn het nieuwe beleid  van de voetbalschool voor de komende vijf jaar presenteren aan het Technisch Hart.  

Introductie Talententeams zeer succesvol
Een paar jaar geleden is Quick Boys gestart met de zogenaamde talententeams, waarin beloftevolle spelers van een bepaalde leeftijdscategorie met elkaar voetballen. Op dit moment hebben we de volgende talententeams: O21 (trainer: Yuri Guyt), O16 (trainer: Theo Guyt), O14 (trainer: Arjen van der Werf), O12 (trainer Maurice Ravensbergen) en O10 (trainer: Rick de Boer). De keepers van deze teams worden getraind door Tom van der Niet. Coördinator van de talententeams is Tony van Duijvenbode.
Spelers in deze teams trainen op woensdag een keer extra en voetballen regelmatig tegen de jeugd van profclubs (o.a. AZ, Ajax, ADO, Feyenoord) of tegen amateurspelers die een of twee jaar ouder zijn. Verder krijgen ze ook nog andere soorten trainingen, bijvoorbeeld kickboksen, judo, specifieke krachtrainingen, mentale trainingen etc. Dit alles leidt tot verbetering van de kracht, handelingssnelheid en mentale weerbaarheid van onze spelers. Het is natuurlijk mooi dat de structuur staat, maar nog belangrijker is hoe de spelers dit zelf ervaren. We zien enorm veel enthousiasme en komen in de knel met de aantallen als het gaat om trainers en velden. Daarbij is het goed om te constateren dat spelers graag ook op vrijdag zouden willen gaan trainen.
Steeds meer collega-verenigingen kopiëren het concept Talententeams van Quick Boys. Daar zijn we alleen maar blij mee en we nodigen onze collega’s van harte uit om te leren van onze ervaringen. Een hoger niveau in de jeugdopleidingen is ook leuker en beter voor onze eigen spelers.

Trainingscyclus Gert Aandewiel zeer goed ontvangen, door zowel spelers als trainers
Gert Aandewiel is naast zijn werkzaamheden als hoofd van de DKVS ook actief als trainer bij de selectiejeugd. Alle selectie-elftallen doorlopen vier keer per jaar de volgende cyclus met Gert als trainer: op donderdag (wedstrijd)training, op zaterdag is hij aanwezig bij de voorbespreking en bij de wedstrijd zelf en op maandag bij de nabespreking. Onze spelers en trainers kunnen zo profiteren van de kennis en ervaring van de KNVB-docent, die bij Quick Boys tweemaal kampioen werd als speler en eveneens tweemaal als hoofdtrainer. Hij weet wat er voor nodig is om te winnen!
In de afgelopen seizoenshelft heeft Gert bij alle selectie-elftallen deze cyclus doorlopen, tot grote tevredenheid bij de spelers en jeugdtrainers. Zij krijgen na afloop terugkoppeling van Gert waarmee ze aan de slag kunnen om zich te verbeteren. We zien de positieve gevolgen van deze trainingen in de wedstrijden. In de tweede seizoenshelft zal deze cyclus bij de selectieteams worden herhaald.  

Technisch Manager Quick Boys 2 en 3 zorgt voor goede aansluiting jeugd naar senioren
Door het aantrekken van Yuri Guyt wordt de doorstroming van onze eigen jeugd naar de senioren verder geoptimaliseerd. Hij heeft zelf de jeugdopleiding doorlopen en in Quick Boys 2 en 1 gespeeld. Tussentijds heeft Yuri een uitstap gemaakt naar FC Rijnvogels. Dankzij de opgedane ervaringen en soms ook teleurstellingen die hij heeft meegemaakt is hij goed in staat om onze jeugd klaar te stomen voor Quick Boys 1. Yuri zit regelmatig bij het Technisch Hart (TH) om zijn ervaringen te delen en te horen waar het TH naar toe wil. Verder is hij trainer van QB O21 waar hij de talentvolle jeugd aan het werk ziet. Daarnaast heeft hij een zogenaamd ‘doorstromingsplan’ opgesteld. Yuri heeft spelers uit O19 en O17 geselecteerd die op basis van kwaliteit en mentaliteit een grote kans maken om door te stromen naar Quick Boys 1. Samen met het hoofd bovenbouw Theo Guyt heeft hij hen allemaal persoonlijk gesproken en een ontwikkelingsplan voor ze gemaakt. Met als uitgangspunt dat deze spelers moeten laten zien dat ze er alles voor willen doen en laten om in Quick Boys 1 te komen. Roken en drinken passen daar uiteraard niet bij, net als een ongezonde levensstijl. Het niveau (technisch, tactisch, fysiek, conditie) in het voetbal komt steeds hoger te liggen en daar moeten onze talentvolle spelers op worden voorbereid. De Technische Commissie die bepaalt welke spelers er in de A-selectie/Quick Boys 1 komen, houdt rekening met het ‘doorstromingsplan’. Zo worden er geen spelers van buiten gehaald wanneer daardoor de doorstroming van onze eigen talenten op bepaalde posities wordt belemmerd.

Quick Boys Keepersschool
Voor een jeugdopleiding als de onze is een professionele keepersopleiding een must. Hier lag een belangrijk verbeterpunt. De keepersopleiding is inmiddels een integraal onderdeel geworden van de jeugdopleiding zonder een eigen identiteit (zoals bijvoorbeeld de Dirk Kuyt Voetbalschool) en staat onder operationele leiding van Hans Schoneveld. Hierdoor is een betere structuur gecreëerd voor de opleiding van onze keepers.
Het is geweldig dat we hier een hoofdsponsor voor hebben kunnen vinden in Greyt, waar onze secretaris Jaap van Rijn werkzaam is.
Verder zijn we bijzonder trots dat onze voormalig jeugdkeeper Pim van der Plas inmiddels een tweejarig contract heeft getekend bij de A-selectie!  

Fysieke ontwikkeling
We zijn zeer positief over ons hoofd fysiek ontwikkeling Willemieke Zwaan. Zij is werkzaam bij FMT dat ook verantwoordelijk is voor de fysiotherapeuten bij Quick Boys 1. Willemieke heeft een master in fysiotherapie en is afgestudeerd op het onderwerp: De invloed van de kwaliteit van de ‘Stretch-Shortening Cycle’ op sprintsnelheid bij mannelijke veldspelers in het jeugdvoetbal tussen 12 en 15 jaar. Voor deze scriptie heeft ze spring- en sprinttesten gedaan bij onze selectiejeugd. Deze resultaten worden natuurlijk ook meegenomen in onze looptrainingen etc. om spelers explosiever te maken. Verder neemt Willemieke vier keer per jaar bij onze O19 en O17 selectiejeugd een zogenaamde Interval Shutle Run Test (ISRT) af met behulp van hartslagmeters en geavanceerde software. Zo wordt goed zichtbaar hoe de conditie van onze spelers zich ontwikkelt en of er sprake is van een te lage conditie of dat een speler bijvoorbeeld overtraind is. Verder is Willemieke ook verantwoordelijk voor de Mobiliteit, Snelheid en Coördinatie. Ze stuurt direct onze loopcoördinatie- en krachtrainers aan. Dit alles betekent weer een goede investering in onze jeugdopleiding waar we nu al de positieve resultaten van zien.  

Aanpassing VoetbalTechnischOpleidingsplan (VTOP)
In 2013 is VTOP opgesteld, een zeer lijvig en gedetailleerd document van 88 pagina’s waarin alle aspecten en doelen van de jeugdopleiding voor de periode 2013-2018 zijn beschreven. Daarmee is de basis gelegd voor de mooie ontwikkelingen en resultaten die hiervoor zijn genoemd. In het plan staat duidelijk beschreven waar we naar toe wilden met de jeugdopleiding, en op welke manier. We zullen VTOP op afzienbare termijn actualiseren en de doelstellingen voor de periode 2019-2024 bespreken. Het is goed om een beleid te hebben: dit zorgt voor focus en efficiëntie en voorkomt tijdverlies door discussie over de uitgangspunten, elke keer als er wat moet gebeuren.

Het Technisch Hart Jeugd bepaalt het beleid bij het jeugdvoetbal en is nu als volgt samengesteld:

Voetbalinhoudelijk:

  • Onderbouw (Landenteams, F, E en D): Dirk Kuyt
  • Bovenbouw (C, B, A): Theo Guyt
  • Hoofd Dirk Kuyt Voetbalschool: Gert Aandewiel
  • Hoofd Keepersopleiding: Tom van der Niet
  • Dirk Kuyt Voetbalschool: Arjen van der Werf

Ondersteunend:

  • Vertegenwoordiger in jeugdbestuur: Huug Sip
  • Voorzitter: Cees Haasnoot

Stefan Schaap wordt momenteel ingewerkt om binnen afzienbare tijd het voorzitterschap over te nemen. Hij zal dan rapporteren aan het bestuurslid selectievoetbal.
We mogen zeker de rol van de terreincommissie-leden niet vergeten bij het realiseren van de doelen van VTOP. Zij zorgen er altijd weer voor dat de velden fantastisch bij liggen. Dit alles helpt mee om goede prestaties te leveren als jeugdopleiding. De uitstekende ontvangst van teams en scheidsrechters door met name het wedstrijdsecretariaat in de vorm van Marijke Barnhoorn en Klaas Mol zorgt er mede voor dat we een professionele uitstraling hebben. Ook de assistent-trainers en begeleiders van de selectieteams zijn heel belangrijk. Kortom: het is een teamprestatie. Dat moet ook om tot een topopleiding en topprestaties te komen. Een woord van waardering en dank aan iedereen die ondersteunt is dan ook zeker op zijn plaats!
De basis van onze jeugdopleiding blijft: “Hard werken verslaat Talent als Talent niet hard werkt!”

We wensen iedereen fijne dagen en kijken uit naar een mooie voortzetting van het seizoen!

Met sportieve groet, Cees Haasnoot
Bestuurslid selectievoetbal

Agenda

09-11-2018

Ledenvergadering

16-11-2018

Mosselavond

Alles over het Quick Boys Gala 2015

Quick Boys Gala 2015

Van Maanen Taarten

Onze Diamantsponsors

Onze DiamantsponsorsNaar het overzicht