Dankbrief van Stichting Oekroe

Gelukkig ook eens goed nieuws uit Oekraïne!

Dan hebben we het over het Kamp Oekraïne 2014 van Stichting Oekroe uit Rijnsburg, die op 3 plekken in Oekraïne gehouden konden worden. Die 3 kampen liggen allen in de Karpaten, West-Oekraïne, tegen de Hongaars-Oekraïense grens, heel ver van het oorlogsgebied.

Maandagmorgen 4 augustus in alle vroegte vertrokken, een overnachting in Hongarije en dinsdagavond, na een snelle grenspassage, de ontvangst door de Oekraïense kinderen en leiding in de kampen.
Die ontvangst is telkens anders. De ene keer met nep soldaten, de andere keer moet je een zogenaamde medische keuring ondergaan. Ze waren heel blij dat we er toch waren, ondanks de spanningen in het land.

Dan op zoek naar je slaapplaats. Dat is soms anders dan je verwacht. Op de een waren er maar een paar kamers beschikbaar. Maar daar was wel een douche, die je met een x aantal mensen moest gebruiken. In Lavki, waar we al voor het twaalfde achtereenvolgende jaar te gast waren, waren een jongens- en een meisjeskamer. In Klinovets, een oude boerderij, sliepen we als Nederlandse leiding op een zolder waar het soms erg warm kon zijn. ’s Avonds is er dan het eerste overleg met de Oekraïense leiding. Wie is wie en wie doet wat. Soms wordt het zo gezellig, dat het op een kippenhok lijkt. Wat een gekakel! En o ja, in de boerderij zijn de sanitaire voorzieningen wel wat basic. Wassen doe je je af en toe in het riviertje. Moet kunnen!

Dan woensdagmorgen, de eerste echte kampdag. Kinderen die nog aan je moeten wennen. Maar dat gaat heel snel hoor! Gelukkig zijn er in elk kamp 2 tolken die je met raad en daad terzijde staan. Zo raak je snel ingeburgerd, ook al is het je eerste keer in Oekraïne. Ochtendgymnastiek, Bijbelstudie, sport en spel, knutselwerkjes.
En wat het voetballen betreft, daar was iets extra’s mee! We hadden namelijk heel mooie tenues van K.v.v. Quick Boys uit Katwijk gekregen. De kinderen waren er apetrots op! Quick Boys: Bedankt!

En niet te vergeten, er was voldoende Oekraïens eten ! Soms is dat even wennen, en: wat is genoeg? Dan vliegt de tijd voorbij. In die tijd raak je gehecht aan de kids en aan de leiding. Je maakt met elkaar geweldige dingen mee. Opeens is het dan vrijdag 15 augustus en gaan de kinderen naar huis. Jij hebt dan nog het weekend om al je indrukken te herkauwen en met anderen te delen.

Zondag een echte rustdag met natuurlijk een bezoek aan een kerkdienst. Dan maandagmorgen vroeg: Naar huis met McDonald’s stop en een overnachting in Zuid-Duitsland.

Dinsdagavond klokslag half 8 rijden we het Burg. Koomansplein in Rijnsburg op. Kamp Oekraïne 2014 zit er nu helemaal op. Op naar Kamp Oekraïne 2015!

Namens de hele crew van Kamp Oekraïne 2014,

Jaap de Mooij
Voorzitter Stichting Oekroe

Geef een antwoord