Interview met voorzitters supportersverenigingen Quick Boys en Katwijk

Ter voorbeschouwing op deze derby der derby’s, sprak de webredactie afgelopen week met de voorzitters van de supportersverenigingen van Quick Boys en Katwijk, respectievelijk Marco van Duijn en Adriaan Vooijs. Hoe kijken zij vooruit naar de wedstrijd van morgen? En wat zijn hun verwachtingen? Het volledige, 8 pagina’s tellende interview, is morgen te lezen in het programmablad. Deze wordt voorafgaand aan de wedstrijd tegen Katwijk verkocht.

Hebben jullie de afgelopen dagen wakker gelegen van deze derby?
Adriaan: Ik heb er niet van wakkergelegen, maar als voorzitter van de supportersvereniging heb je wel een hele verantwoordelijkheid. Ik kijk dus niet alleen naar het sportieve uit, waar het natuurlijk uiteindelijk om gaat, maar ook naar alles eromheen, dat dat allemaal goed gaat verlopen. Daar heb ik meer van wakker gelegen van dan van de wedstrijd an sich.
Marco: Het randgebeuren erom heen brengt inderdaad meer druk met zich mee dan de wedstrijd zelf. Die wil je uiteraard graag winnen, maar van tevoren heb je al zoveel gesprekken gehad om van alles kort te sluiten en af te stemmen, waarbij je er ook op moet letten dat niemand zich gepasseerd voelt. Om dát allemaal in goede banen te leiden, dat is eigenlijk spannender dan de wedstrijd zelf.

Is dat wel goed geregeld nu?
Marco: Ja, ik denk het wel. Op zo’n dag gebeuren toch altijd dingen die je achteraf liever anders had gezien, of helemaal niet. Je bent hier met een man of vijf-, zesduizend, er zal best wel het een en ander misgaan. Maar hopelijk hebben wij aan het eind van de dag de 3 punten. Dan kunnen we rustig naar huis, en is deze zaterdag geslaagd.

Er komen mensen uit Zeeland, Limburg, Groningen, en zelfs uit het buitenland. Is dit dé derby, gaat deze derby nog boven die van Bunschoten-Spakenburg uit?
Adriaan: Ja, dat denk ik wel. Ondanks dat de derby Bunschoten-Spakenburg qua publieke belangstelling veel groter is, daar zitten geloof ik 8.800 man, is het daar vooral heel goed gecommercialiseerd. Dat doen ze heel goed, het is gewoon een dagje uit om naar die derby te gaan. Ik ben er wel eens geweest, maar daar voelt het toch meer als een gemaakte derby dan hier. Hier is de onderlinge rivaliteit echt vele malen groter dan daar. Ik denk dat het hier wel heftiger leeft, zeker na vierenhalf jaar, en dat beide ploegen het eigenlijk verplicht zijn om (weer) naar die Topklasse te gaan.

Laatste Quick Boys Katwijk Marco, wat herinner jij je daarvan?
Marco: We wonnen die wedstrijd met 2-1, maar de teleurstelling van het mislopen van de Topklasse, wat toen eigenlijk al een voldongen feit was, overheerste de feestvreugde van die wedstrijd. En dat is ook wat je morgen hebt: als je nu de keus hebt tussen kampioen worden en twee keer van Katwijk verliezen, dan mag hij (Adriaan, red.) morgen een grote grijns op zijn gezicht hebben. Laat ze dan maar winnen.

Is Quick Boys de grootste concurrent voor Katwijk?
Adriaan: Ja dat denk ik wel, ASWH en Ter Leede komen tekort, de Rijnvogels doen het geweldig, maar die gaan het absoluut niet bolwerken.

Marco, wat is jouw grootste Quick Boys – Katwijk?
Marco: De 3-4 bij Katwijk, onder John Blok. Dat was 0-1 voor, 3-1 achter en uiteindelijk 4-3 winnen. Ik heb de DVD denk ik al 20x bekeken, het allermooist vind ik dat John Blok tegen Sergio Ommel, die best wel omstreden was bij Quick Boys, zei: “Kom op Sergio, maak jezelf onsterfelijk”. En hij schopte er 2 in.

Wat is er sinds de laatste derby, in 2010, allemaal veranderd bij Quick Boys?
Marco: We hebben dit seizoen een nieuw veld gekregen, wat nog wel een jaar nodig heeft om echt goed bespeelbaar te worden. Ook qua trainers is er wel het een en ander veranderd. Onder John Blok presteerden we vrij constant, het eerste seizoen werd ‘ie volgens mij 7e, het jaar daarna 2e en zijn laatste jaar 3e. Als we hem nog een jaar langer hadden gehad, waren we denk ik wel bij de eerste vijf geëindigd en hadden we de Topklasse gehaald. Dat lukte niet onder De Muijnck, waarmee het moeizamer liep. Daar hebben we compleet de boot gemist, in 2011 kwamen we vervolgens een teenlengte tekort om te promoveren tegen Noordwijk, en sindsdien vechten we eigenlijk vooral tegen onszelf. Vorig jaar ook weer net niet… We gaan zien wat het dit jaar wordt.

Last but not least, wat gaat het worden morgen?
Adriaan: Doelpuntrijk, ik denk 2-3!
Marco: 4-2! Veel doelpunten zou ook de amusementswaarde flink verhogen, dus daar hopen we op.

Geef een antwoord