Terugblikken en vooruitkijken met John Blok

Nadat hij drie seizoenen hoofdtrainer was geweest bij Quick Boys, verliet John Blok in 2008 de club. In zijn laatste seizoen eindigde hij op de derde plaats en streed zijn elftal tot op de voorlaatste speeldag met FC Lisse om het kampioenschap. Inmiddels traint John al weer een tijd bij Scheveningen. De webredactie blikt terug op zijn tijd bij Quick Boys en het komend voetbalseizoen, waarin de beide ploegen elkaar weer tegenkomen.

Afscheid
“Ondanks dat ik al sinds 2008 bij Quick Boys weg ben, voelt dat niet zo en volg ik de club nog steeds nauwlettend. Komend seizoen ga ik alweer mijn achtste opeenvolgende seizoen bij Scheveningen in en mijn dertiende in totaal als trainer daar. Dat kan natuurlijk alleen maar als je het naar je zin hebt en met plezier naar de club gaat. Verder vind ik het belangrijk dat we nog steeds progressie maken en er nog voldoende uitdagingen liggen.”

Terugblik
Hoewel het alweer even geleden is dat John bij Quick Boys werkzaam was, spreekt hij nog altijd mensen van de club: “Ik kan terugkijken op een fijne en leerzame tijd. Regelmatig heb ik contact met mensen van de club en kom, waar mogelijk, nog graag op Nieuw Zuid. Het was voor mij, na vijf jaar Scheveningen, de eerste keer dat ik trainer was bij een andere club. Als dat dan gelijk zo’n grote club als Quick Boys is komt er wel wat op je af. Gelukkig liepen er toen al zoveel geweldige clubmensen, die nu grotendeels ook nog actief zijn voor de club, dat dat toch redelijk makkelijk verliep. In drie jaar tijd hebben we het “oude kampioenselftal” weten om te bouwen naar een ploeg met 70-80% eigen jongens. Omdat de club in die tijd ook de fantastische nieuwe tribune neerzette, duurde het iets langer om een selectie neer te zetten die weer om de prijzen kon spelen. Ondanks dat het niet altijd makkelijk ging, en de supporters natuurlijk graag direct succes wilden, heb ik altijd steun gevoeld. In dat derde jaar stond ook de nieuwe tribune. In mijn ogen was de club er op dat moment klaar voor om een plek in de felbegeerde Topklasse te bemachtigen.”

Hoogtepunt
Natuurlijk bewaart John geweldige herinneringen aan zijn tijd bij Quick Boys. Zo waren er wedstrijden tegen Katwijk, IJsselmeervogels, Spakenburg, Rijnsburgse Boys en FC Lisse. Echter, het hoogtepunt van John vond plaats in een andere competitie, namelijk de beker. “Het is wel lastig om er één hoogtepunt uit te halen. Sportief gezien waren dat misschien wel de wedstrijden voor de KNVB-beker tegen Jong Heerenveen (1-1, w.n.s.) en NAC Breda (0-3 verlies). Die geweldige ambiance en beleving vergeet ik niet snel meer. Al blijft het wel jammer dat we door de wedstrijd in de kwartfinale tegen NAC wat tekort kwamen in de laatste beslissende fase van de competitie in de strijd om het kampioenschap. Persoonlijk vind ik het daarnaast mooi dat ik een aantal geweldige mensen heb leren kennen die ik gelukkig nog regelmatig mag treffen.”

Verschillen
De beide verenigingen Quick Boys en Scheveningen kennen een rijke historie. Toch zijn er genoeg vlakken waarop de clubs in verschillen. “Het grootste verschil zit ‘m natuurlijk in de grootte van de club en daardoor ook de mogelijkheden. In dorpen als Katwijk en Spakenburg wordt het clubgevoel er met de paplepel ingegoten en is het vanzelfsprekend dat je naar Quick Boys, Katwijk, Spakenburg of IJsselmeervogels gaat. In Scheveningen is dat helaas niet zo, omdat we toch onderdeel uitmaken van Den Haag, waar ontzettend veel clubs zijn en er toch een andere mentaliteit heerst. Wat gelukkig wel hetzelfde is, is dat de mensen die bij de club rondlopen zich ook allemaal met hart en ziel voor de club inzetten. 

Volgend seizoen
Zoals gezegd komen beide clubs elkaar volgend seizoen opnieuw tegen. De laatste ontmoeting in de competitie was in de nacompetitie in 2011, waar Quick Boys met 0-1 op Houtrust won, door een doelpunt van Derek van der Plas. Scheveningen nam het jaar daarop plaats in de Hoofdklasse B. Anders dan Quick Boys, dat opnieuw mocht uitkomen in de Hoofdklasse A. Met de geheel vernieuwde competitie-indeling komen beide clubs komend seizoen uit in de derde divisie. “Geweldig dat we nu weer in dezelfde competitie spelen! Ik kijk nu al uit naar deze wedstrijden, omdat het altijd wedstrijden zijn geweest zoals ze in het topamateurvoetbal moeten zijn. Veel toeschouwers, strijd, passie en ook na afloop altijd gezellig. Omdat we vrij lang door zijn gegaan, is onze zomerstop dit jaar maar drie weken. Voor mijn gevoel is dat toch nog lang, omdat ik wel nieuwsgierig ben naar onze ploeg. Hoe doen de nieuwelingen het, hoe snel krijgen we de langdurig geblesseerden weer fit en ga zo maar door.”

Derde Divisie
Toch is lang niet iedereen een voorstander van de nieuwe voetbalpiramide. Ook John is niet heel enthousiast. “Ik vraag me af of deze vernieuwde indeling een verrijking voor het voetbal gaat zijn. Ik begrijp dat er een doorstromingsregeling moet komen, maar ik weet niet of dit de juiste weg is. Als ik nu alleen al die verschillende aanvangstijden in de tweede divisie zie en alle voorwaarden die aan clubs gesteld worden, dan vraag ik mij wel af of dat aantrekkelijk is voor de toeschouwers. We zullen het ermee moeten doen. Dan lijkt mij de derde divisie voor veel verenigingen aantrekkelijker dan de tweede divisie. Natuurlijk wil je altijd op het hoogste niveau spelen, maar de derby’s in deze afdeling zijn geweldig en volgens mij ook veel leuker voor het publiek. Wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys en FC Lisse hebben net iets meer en zijn ook voor de penningmeester leuker. Met alle andere clubs, waaronder grootmachten als IJsselmeervogels en ASWH, hebben we een leuke competitie, al vind ik het moeilijk om de kracht van de jong BVO’s in te schatten.’’

Volgen
Naast het trainen van Scheveningen, hield John de afgelopen seizoenen vaak genoeg ook Quick Boys in de gaten. “Op afstand volg ik bijna alles. Samen met Michael Ros (ex-Quick Boys speler, red.) kijk ik vaak na afloop toch eerst even wat Quick Boys had gedaan. Ik weet hoe hard er gewerkt is voor deze promotie en gun het iedereen dan ook van harte. Mooi hoe iedereen na een moeizame start rustig is gebleven en Jan Zoutman met zijn staf (en op de achtergrond Gert Aandewiel) de tijd heeft gegeven om de boel naar zijn hand te zetten. Mooi ook voor alle supporters, die zowel in uit- als thuiswedstrijden de spelers al jaren naar voren schreeuwen.”

Dagelijks leven
John combineert zijn trainerschap bij Scheveningen met zijn werkzaamheden op het Maerlant Lyceum in Den Haag. “Daar ben ik werkzaam als leraar Lichamelijke Opvoeding en coördinator bovenbouw van het VWO. Ook hier ligt komend jaar een mooie uitdaging. De school bestaat 100 jaar en heeft meer leerlingen dan ooit. Genoeg in de nabije toekomst om mezelf mee bezig te houden!”

Geef een antwoord