Column Roos Hoek: Omgaan met tegenslag

In haar tweede column van dit seizoen kijkt Roos Hoek, aanvoerster van Quick Boys Vrouwen 1, terug op de eerste seizoenshelft van haar ploeg. Na het kampioenschap van vorig seizoen, is een andere manier van spelen nodig voor de ploeg om te overleven in een hogere divisie.

“De eerste helft van het seizoen zit er op, voor ons is de winterstop inmiddels begonnen. Als ik terugkijk naar de eerste helft van dit seizoen in de tweede klasse is het best zwaar geweest. We hebben het moeilijk gehad.

In de eerste drie wedstrijden in onze nieuwe klasse pakten we maar één punt. Ondanks dat we sterk waren in het veld en niet onderdeden voor onze tegenstanders, lukte het niet om de wedstrijden te winnen. We waren het niet gewend om te verliezen. Vorig jaar hadden we immers geen één wedstrijd verloren! Dit was dan ook nieuw voor ons. Na een verloren wedstrijd was ik er echt helemaal kapot van, ik was chagrijnig en had zo gehoopt op betere resultaten. We werkten er keihard voor, maar het leverde te weinig punten op. Het is lastig om de sfeer in het team goed te houden na een aantal van zulke verliespartijen. Ik kreeg minder zin om te trainen en het vertrouwen zakte weg. Na het dieptepunt waarin we 5-0 verloren bij RCL (op 29 oktober, red.), hebben we de daaropvolgende training op maandag goed gepraat met het team en de staf. Past de manier van trainen wel bij ons? Past de trainer bij het team? Is drie keer trainen te veel voor ons? Zijn we tevreden met het spel? Moeten we wat aanpassen aan ons spel?

Dit gesprek heeft veel goeds gedaan. We wilden meer druk zetten op de verdediging van de tegenstander. Daarnaast is de opstelling wat aangepast. We spelen nu op het middenveld met de punt naar voren, waardoor we de tegenstander eerder vast kunnen zetten. De wedstrijd na de zware nederlaag bij RCL werd in winst omgezet (4-2 tegen Jodan Boys Vrouwen 1, red.). Dit was een goede opsteker. We moeten uiteraard nog steeds elke week keihard ons best doen om punten te pakken. De wedstrijden zijn fel en elk moment van de wedstrijd moeten we scherp zijn. Maar ik merk dat we als team weer het vertrouwen hebben in ons spel. Door alle ervaringen in de tweede klasse groeien als team en worden we zeker sterker.

De tweede helft van de competitie gaan we er weer vol voor. Ik zie uit naar de komende wedstrijden!”