Quick Boys terug op allerhoogste amateurniveau

Negen jaar na het mislopen van de toenmalige Topklasse heeft Quick Boys promotie weten af te dwingen naar het allerhoogste amateurniveau. In een bloedstollende finale werd VVSB na verlenging met 1-0 verslagen. Dennis Kaars brak in de 106e de ban voor de blauw-witten en deed sportpark Nieuw Zuid op haar grondvesten schudden. Een prachtig cadeau voor trainer Erik Assink die na jarenlang gewerkt te hebben in de top van het amateurvoetbal afscheid neemt met het winnen van de play-offs.

Enkele dagen daarvoor was de eerste ontmoeting tussen de tweede Bollenstreekclubs in een 1-1 gelijkspel geëindigd. Omdat de Europese regelgeving niet van toepassing was – uitdoelpunten tellen niet ‘dubbel’ – moest het verschil worden gemaakt in de terugwedstrijd op een met ruim 5.000 toeschouwers volgepakt Nieuw Zuid. De harde wind zorgde voor een extra moeilijkheidsgraad.

In vergelijking met het eerste finaleduel kon de technische staf van de blauw-witten geen beroep doen op de geblesseerde Tim Bloemendaal. De eigen kweek werd op het middenveld vervangen door Thijs van Hofwegen. Al vroeg in de wedstrijd raakte diezelfde Van Hofwegen de paal na een fraaie slalom door de defensie van de Noordwijkerhouters.
Quick Boys speelde in het eerste bedrijf tegen de wind in, maar was niettemin de bovenliggende partij. De formatie van trainer Erik Assink was veelvuldig in balbezit en kreeg voor de pauze de nodige kansen om op voorsprong te komen. Een schot van Chima Bosman ging naast en een inzet uit de draai van Jeroen Tesselaar verdween eveneens in de ballenvanger. Dennis Kaars zag een goede actie eveneens niet beloond worden met een treffer, want de Amsterdamse aanvaller raakte eveneens de paal. Het gevaar van VVSB beperkte in de eerste 45 minuten zich tot een tweetal afstandschoten van Frans van Niel.

Met de wind in de rug, en spelend richting de fanatieke aanhang, ging Quick Boys na de doelwisseling hartstochtelijk op zoek naar de openingstreffer. Vanaf het moment dat scheidsrechter W.H. Bronsvoort het spel liet hervatten, ontwikkelden de blauw-witten een ware stormloop op het doel van Ruben Valk. De sluitpost van de bezoekers had de nodige moeite om zijn doel schoon te houden en kreeg na tien minuten spelen voor de derde maal hulp van het aluminium. Een kopbal van Kaars belandde via de vingertoppen van Valk op de paal.
Naarmate de tweede helft vorderde leek VVSB iets meer lucht te krijgen. Zo en toe konden de Noordwijkerhouters zich zelfs op de helft van de tegenstander begeven, maar de counters werden door de blauw-witte defensie onder leiding van captain Jeffrey Ket in de kiem gesmoord. Eén keer waren de gasten dichtbij. Drie minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd moest Van Hofwegen een inzet van de verder onzichtbare Frank Tervoert van de lijn halen. Vlak nadat aan de andere kant een schot van Kaars voorlangs het doel van sluitpost Valk verdween, was de tijd op en moesten beide teams zich gaan opmaken voor de verlenging.

Opnieuw won Ket de toss en besloot de aanvoerder om de eerste helft van de verlenging tegen de wind in te spelen. Quick Boys liet zich echter niet opsluiten op eigen helft en kreeg andermaal de beste mogelijkheden om de score te openen. Raymond Baten, die wederom sterk speelde, leek al liggend het gaatje te vinden, maar met een geweldige save hield Valk vooralsnog zijn doel schoon. Omdat ook VVSB geen gevaar kon stichten voor het doel van Paul van der Helm, maakten de acteurs zich op voor de laatste vijftien minuten voordat een eventuele strafschoppenserie uitsluitsel moest gaan geven.

Maar zover kwam het niet. In de eerste minuut van de tweede verlenging was daar dan eindelijk het dikverdiende doelpunt van de thuisploeg. Een verre ingooi van Joey Ravensbergen kwam uiteindelijk bij Kaars terecht die met een subtiele voetbalbeweging keeper Valk kansloos liet: 1-0. Nieuw Zuid ontplofte en een ware veldinvasie volgde.
Quick Boys stond op de rand van promotie. In de resterende veertien minuten van de verlenging moesten de blauw-witten de voorsprong zien te behouden om de langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. VVSB probeerde het wel, trainer Eric Meijers bracht nog een tweetal verse aanvallers binnen de lijnen, maar uiteindelijk kreeg de thuisploeg in de tegenstoot de beste mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. De grootste kans was voor invaller Marc de Kruijs. De linkspoot schoot in kansrijke positie over het doel van Valk. Ook Kay Tejan zag zich inzet niet tot doelpunt gepromoveerd worden.

Het deerde Quick Boys echter niet. Na de zenuwslopende blessuretijd floot arbiter Bronsvoort voor het laatst en werd het hoofdveld binnen een mum van tijd bezet door een uitzinnige blauw-witte menigte die hun favorieten om de schouders namen om de overwinning én de promotie te vieren. Na vele jaren teleurstelling was daar eindelijk het succes voor Quick Boys die zich komend seizoen weer mag melden in de allerhoogste amateurcompetitie van Nederland.