Voorbeschouwing Quick Boys – Katwijk

Gepubliceerd op: 30-10-2014 13:48

Voetballiefhebbers uit Katwijk en omstreken kijken reikhalzend uit naar de Derby der Derby’s. Na ruim vier jaar zullen Quick Boys en Katwijk eindelijk weer tegenover elkaar staan. Sportpark Nieuw Zuid vormt aanstaande zaterdag het decor van het eerste duel om het kampioenschap van Katwijk. Beide teams zullen er op gebrand zijn om hun achterban niet teleur te stellen. Het belooft derhalve een geweldige voetbalhappening te worden die onder leiding zal staan van scheidsrechter D. Serik. De inwoner van Deventer fluit om 14:00 uur (!) voor de aftrap van de dorpsderby. De wedstrijdbal wordt geschonken door Ouwehand Visverwerking, de gezamenlijke hoofdsponsor. Kom naar Nieuw Zuid en moedig de blauwwitten aan! Maak gebruik van de online voorverkoopmogelijkheid en ontwijk de rijen aan de kassa's. Klik HIER voor meer informatie. Kom bovendien op tijd naar Nieuw Zuid, want er is volop entertainment vóór de wedstrijd (DJ Ary), in de rust (Greg-A-Man ft. Misses LA) en na afloop van de wedstrijd (DJ Arie van Rooijen)!

Algemeen
Voetbalvereniging Katwijk is opgericht op 17 februari 1939. De club van de onlangs gekozen voorzitter Mart Vergouwen telt ongeveer 1.100 leden. Katwijk werkt haar thuiswedstrijden af op sportpark De Krom. Het hoofdveld bestaat sinds het begin van het seizoen uit kunstgras. Successen werden geboekt in 1993, 1994, 1995 en 2000 toen de oranjehemden telkens beslag legden op het zaterdagkampioenschap. In 1993, 1994 en 2000 wist Katwijk eveneens het algeheel amateurkampioenschap in de wacht te slepen. In het seizoen 2012-2013 werd Katwijk kampioen van de Topklasse en veroverden de Krombewoners de algehele amateurtitel. Een seizoen later waren de prestaties aanzienlijk slechter met de degradatie uit de Topklasse tot gevolg.

Vorig seizoen
Met dertig punten uit dertig duels eindigde Katwijk vorig seizoen op de veertiende plaats in de Topklasse bij de zaterdagamateurs.  Degradatie was het gevolg voor de ploeg die zich een seizoen eerder nog tot kampioen van Nederland mocht kronen. In de loop van het seizoen werd bekend dat Cees Bruinink de functie van technisch manager zou gaan vervullen en Dick Schreuder (43) zou worden aangesteld hoofdtrainer in het nieuwe voetbaljaar.

Mutaties
Na het onrustig verlopen voetbaljaar versterkte Katwijk zich met Omar Hamdi (VVSB), Danny de Jel (Westlandia), Marc Langeveld (IJsselmeervogels), Michael de Leeuw (Jodan Boys), Sjaak Lettinga (Telstar), Marciano Mengerink (Barnet FC), Stefan Stam (FC Den Bosch) en Kevin Sterling (Stormvogels). Hiertegenover stond het vertrek van Jeffrey Dekker (ADO’20), Martijn Gootjes (v.v. Winkel), Daniel Hensen (gestopt), Tomas Tavilla (VVSB), Rydell Tuinfort (ADO’20) en Martijn Zwaan (onbekend). Aan het begin van het huidige voetbaljaar werd bovendien afscheid genomen van Jerghinio Sahadewsing, nadat de spelmaker op een zijspoor was beland op sportpark De Krom.

Onderlinge resultaten
In het verleden stonden Quick Boys en Katwijk veertig keer tegenover elkaar. De blauwwitten wonnen zestien burenruzies, de oranjehemden trokken vijftienmaal aan het langste eind, terwijl negen onderlinge confrontaties onbeslist eindigden. Hoewel voetbalgevechten tussen de twee Katwijkse clubs goed zijn voor gemiddeld bijna drie doelpunten per wedstrijd, werd gedurende de laatste zeven confrontaties slechts twaalf keer gescoord. Op sportpark Nieuw Zuid won Quick Boys zeven derby’s, Katwijk zegevierde eveneens zeven keer in de duinpan. Zes onderlinge confrontaties in Katwijk-Zuid eindigden in een gelijkspel. De laatste confrontatie dateert van 3 april 2010. Dankzij treffers van Bennie van Fruchten en Chima Onyeike won Quick Boys destijds met 2-1 van Katwijk op Nieuw Zuid. Mats van der Poel scoorde namens de bezoekers.

Stand van zaken
Met negentien punten uit zeven duels is Katwijk de competitie voortvarend begonnen. Alleen de uitwedstrijd tegen RVVH leverde geen drie punten op. Afgelopen zaterdag won de formatie van trainer Dick Schreuder met 4-0 van Noordwijk. In het laatste kwartier wist Katwijk nog drie keer te scoren.
Quick Boys won afgelopen zaterdag met 3-1 bij Smitshoek en nam de derde plaats op de ranglijst in beslag. Na een vroege achterstand kwamen de blauwwitten op slag van rust langszij dankzij een doeltreffende kopbal van Mike Ruijter. In de tweede helft zorgden Ronnie Verplancke en invaller Jeroen Ketting voor de verdiende driepunter, een mooie opsteker in aanloop naar de dorpsderby.

Het scoutingsrapport
Katwijk heeft de wind in de zeilen. Het moet gezegd worden dat de oranjehemden een relatief eenvoudig programma achter de rug hebben, maar de punten moeten wel gepakt worden tegen Spijkenisse (2-1), Smitshoek (7-0), XerxesDZB (3-0), Kloetinge (3-1), FC ’s-Gravenzande (2-0), RVVH (3-3) en Noordwijk (4-0).
Trainer Dick Schreuder kiest voor de ervaren Atam Koroglu tussen de palen. Omar Hamdi, Michiel van Dam, Stefan Stam en Danny de Jel zullen hoogstwaarschijnlijk de laatste linie gaan vormen. Op het middenveld staan Sjaak Lettinga, bij afwezigheid van de onzekere Paul de Lange, Marc Langeveld en Robert Susan geposteerd. Voorin beschikken de oranjehemden over de nodige snelheid met Donny van Oijen, Marciano Mengerink en Jeffrey Jongeneelen.

Kijkje in eigen keuken
In aanloop naar de dorpsderby kent trainer Ted Verdonkschot geen personele problemen. Iedereen is fit en beschikbaar voor de burenruzie met Katwijk. In de huidige selectie heeft alleen Martijn de Zwart de derby der derby’s op zijn naam staan. Niettemin hebben ook Maarten Woudenberg, Harry Zwarthoed, Jaap van Duijn, Ronnie Verplancke, Yordi Teijsse en Philippe den Hartog ervaring met het spelen van wedstrijden tegen Katwijk. Quick Boys is er alles aan gelegen om een goed resultaat te behalen tegen de Krombewoners. Daarbij kunnen de blauwwitten de steun van de hondstrouwe blauwwitte fans wederom goed gebruiken. Ook zaterdag zullen zij weer achter hun ploeg staan.

Rondje langs de velden
Op de achtste speeldag in de Hoofdklasse B gaat ASWH op bezoek bij runner-up Ter Leede. In Oud-Beijerland staan SHO en Zwaluwen tegenover elkaar. FC Rijnvogels is te gast bij Noordwijk, terwijl FC ’s-Gravenzande op eigen veld de degens kruist met Spijkenisse. In Ridderkerk speelt RVVH tegen Smitshoek. Tot slot treffen Kloetinge en XerxesDZB elkaar in Zeeland. 

Altijd al sponsor willen worden?

Even aandacht voor

Club van 100...

naar de Club van 100 pagina Word nu lid, klik hier!
______________________