Richard Hoogervorst en Eef Schoneveld aan de slag als linietrainers

Gepubliceerd op: 12-04-2018 09:22

Veel binnen- en buitenlandse profclubs hebben zogenaamde linietrainers in dienst. Dit zijn veelal oud-spelers die de verdedigers, middenvelders en aanvallers trainen en de ervaringen met hen delen die zij tijdens hun actieve voetballoopbaan hebben opgedaan. Met name jonge spelers hebben hier heel veel baat bij. Ook de jeugdopleiding van K.v.v. Quick Boys is sinds kort twee linietrainers rijker. ,,Het is heel leuk om weer iets voor de club te mogen doen”.

Oud-eerste elftalspelers Richard Hoogervorst en Eef Schoneveld zijn op sportpark Nieuw Zuid gestart met het geven van linietrainingen ten behoeve van de talentvolle verdedigers. Met Hoogervorst en Schoneveld haalt de club twee trainers met een rijke ervaring als achterhoedespeler in huis. Haarlemmer Hoogervorst, eind jaren tachtig van de vorige eeuw een van de eerste versterkingen van buitenaf, werd in het seizoen 1991-1992 met Quick Boys algeheel amateurkampioen van Nederland. Twaalf seizoenen later bereikte Schoneveld dezelfde mijlpaal met de club waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep.

De linietrainers bekijken de wedstrijden van de jeugdteams en op basis van hun analyses gaan zijn tijdens trainingen, in samenwerking met de trainer van het desbetreffende elftal, met de speler aan de slag om hem individueel beter te maken. In het hedendaagse voetbal maken details vaak het verschil. ,,Eef en ik zijn nu een paar maanden bezig. We hebben inmiddels enkele jeugdwedstrijden gezien. Na afloop praten we met de trainer en geven hem feedback over de prestaties van de verdedigers”, begint Hoogervorst. Terwijl de Haarlemmer zich focust op de bovenbouw, adviseert Schoneveld met name de spelers uit de onderbouw. ,,Het is mooi om te zien dat zij het advies oppakken en stappen maken. Gemiddeld zijn wij een keer per twee weken aanwezig om de wedstrijden te bekijken. Uiteindelijk moeten wij binding met de spelers krijgen en ook op de trainingsavonden bij bepaalde oefeningen met hen op het veld staan”, legt Schoneveld uit. Hoogervorst, die het leuk vindt om weer terug te zijn op Nieuw Zuid, vult aan: ,,De hoofdtrainer moet zich focussen op het grote verhaal, wij letten op de details”.

Hoogervorst en Schoneveld stonden tijdens hun actieve voetballoopbaan te boek als traditionele mandekkers. Het verdedigende aspect lijkt in het moderne Nederlandse voetbal steeds meer naar de achtergrond te zijn verdrongen. Volgens Schoneveld is verdedigen een vak op zich. ,,Als verdediger moet je elk duel ingaan om te winnen. Je mag nooit de indruk wekken dat je niet op staat te letten”. Hoogervorst is het daarmee eens. ,,De belangrijkste taak van een verdediger is het uitschakelen van de spits. Je moet slimmer zijn dan je directe tegenstander. Is hij een kop groter? Ga dan naast hem staan en zorg ervoor dat je oog blijft houden voor de bal. Dat proberen we de jongens mee te geven”.

Ter versterking van de linietrainingen is het Technisch Hart van de jeugdopleiding op zoek naar oud-eerste elftalspelers van Quick Boys die de middenvelders en de aanvallers uit één van de beste jeugdopleidingen van Nederland willen bijscholen. Degenen die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Theo Guijt, Hoofd Bovenbouw (telefoon: 06-18956081 of mail: tk.guyt@kpnmail.nl).

Maak kennis met de BC

Even aandacht voor

Club van 100...

naar de Club van 100 pagina Word nu lid, klik hier!
______________________