Column Lennard van Duijn: Verbinding

“Waar we ons tot ongeveer een maand terug nog zorgen maakten over een eventuele plek in de nacompetitie, maken we ons de laatste weken meer zorgen over iets dat vele malen groter is dan voetbal alleen: gezondheid. Een veilige wereld voor onze familie, vrienden en naasten. We hebben momenteel genoeg zorgen om ons over te bekommeren. En geen van deze zorgen is voetbal. Helemaal niet nu er dit seizoen geen wedstrijd meer gespeeld zal worden.

Juist in deze dagen merk je hoeveel waarde de mensen om je heen hebben. Op welke manier een vrije zaterdag eenieder met elkaar doet verbinden. Het gevoel gaat haast leven dat, wanneer we hier gezond uit mogen komen, een biertje in de kantine van Rijnsburgse Boys nog gezellig gaat klinken. Tijden als deze doen ons even afstappen van onze verschillen en laten als het ware zien dat in tijden van waarlijke nood een gevoel van waardering voor elkaar ontstaat, omdat we immers allemaal dezelfde isolatie doormaken. Was alle ellende deze week voorbij geweest en aanstaande zaterdag de derby der derby’s door gegaan, dan was het wellicht de meest vredelievende derby uit de geschiedenis geworden. Ik durf niet zo te ver gaan dat er na de wedstrijd, tussen beide partijen, gebroederlijk met elkaar een biertje gedronken zou worden, maar hoe fijn zou dat op dit moment klinken? In een andere situatie, waar het seizoen zonder zorgen gecontinueerd kon worden: men zal het graag voor het huidige scenario inruilen.

We zijn beland in een situatie die voor Nederlanders lijkt op een nachtmerrie, waarover men misschien nog steeds hoopt dat er straks een schrik volgt en een blik op de wekker verraadt dat het allemaal niet echt was. Een nachtmerrie die nog een stuk erger is voor hen die dag en nacht al hun energie geven voor het redden van levens. Het respect voor hen die de werkvloer betreden, de strijd aangaan tegen dit virus en hun eigen gezondheid op het spel zetten, kunnen we op slechts een manier geven: het navolgen van maatregelen.

Blijf thuis, wees geduldig. Iedereen zit minimaal in hetzelfde schuitje. De een heeft een ziek familielid. De ander heeft er misschien al een verloren. De gezondheid voor ons en onze naasten is iets dat nog zo ver boven onze sociale verbinding staat, die zich onder andere uit in voetbalzaterdagen. De strijd tegen het coronavirus komt uiteindelijk neer op zij die er al hun energie voor geven en zij die de strijd geduldig afwachten. Een oorlog die zich enerzijds vooraan op de frontlinie afspeelt en anderzijds thuis op de bank. Het is iets waar we allemaal aan bij moeten dragen om Nederland gezond te houden. Om Nederland, zoals het was, terug te brengen.

En straks, wellicht in het aankomend seizoen, komt die dag dat we deze crisis achter ons kunnen laten en ons leven, zoals het was, kunnen vervolgen. Als we gezond en gezegend zijn, mogen we dat nog doen met ieder die ons lief is. Met een vriend bij de koffiecorner. Met je dochter op het voetbalveld. Of met je ouweheer langs de lijn. Op die dag kunnen we elkaar weer de hand schudden, een arm om de schouder slaan en gezamenlijk een biertje drinken in het clubhuis. Rijen kunnen zich weer vormen achter een koffiecorner, tribunes mogen weer vol zitten en tafels zullen weer bezet worden. Want hoewel voetbal altijd een bijzaak zal zijn; die voetbalclub, waar je iedere zaterdag weer naartoe werd en straks weer wordt getrokken, dat is familie.

Ik wens iedereen veel sterkte en gezondheid toe in de periode die nog voor ons ligt.

Lennard van Duijn
Supporter Quick Boys 1

 

Geef een antwoord